Blott Sverige svenska krusbär har! Det går inte att ta miste på författaren Almqvists klassiska ord för att beskriva kärleken till fäderneslandet: till det trygga, det bekanta och det som trots alla jämförelser är det bästa man vet. Nu ska det inte påstås att just krusbär är något som flödar i Almedalen, men faktiskt inte heller bubbel med alkohol i. Många kritiserar politikerveckan för att ha blivit alltmer dominerad av kapitalstarka företag och intresseorganisationer och ofta i ett frosseri av rosé-mingel. Och så kan det se ut på ytan, helt förståeligt. Priserna på markhyra, catering och boende har eskalerat enormt de senaste åren. Men vid en närmare besiktning är det tydligt att det inte är flådiga snittar eller bubbel som främst flödar, utan samtal. Samtal om stort och smått, på scener, i gränder, bakom stängda dörrar eller på öppna torg. Därför är Almedalen något av det bästa jag vet med Sverige, en symbol för en demokrati som klarar av att människor med olika bakgrund, åsikter, agendor och förutsättningar möts för att diskutera hur landet kan utvecklas. Omvärlden tittar med avund på hur svenska politiker går fritt bland stora folksamlingar med såväl påhejare som meningsmotståndare. För vi gör så i Sverige, det är en del av det öppna samhälle vi värnar. Likhet inför lagen, yttrande- och demonstrationsfrihet och öppenhet är grundstenar som byggt vårt land så starkt. Men er som tror att detta är ett naturtillstånd ber jag: tänk om! Förra året fick Visby se nazister aggressivt skandera ut sina hatiska budskap som motsäger allt en demokrati står för. Och de vill störta demokratin, men först efter att ha använt den som verktyg för att tillskansa sig makten, förstås. I år stod nazister mitt i publiken i Almedalen och genom att vråla ut hat försökte de stoppa centerledaren Annie Lööf från att tala. Det är beklämmande att se vuxna människor så fyllda av hat, vidrigt att höra deras patetiska retorik om den egna rasens överlägsenhet. Och alla vi som är demokratins vänner avskyr deras åsikter och metoder. Men ändå kan vi inte förbjuda deras förvridna tankar, för deras rätt att tycka så är just det som är demokrati. Däremot kan vi mota deras hat med vår tro på demokratin, på medmänsklighet och på det respektfulla meningsutbytet, allt det som just Almedalen symboliserar. Företagens ekonomiska intressen får inte sätta agendan på politikerveckan, inte heller ska antidemokratiska politiska krafter få förstöra arenan. Så vad säger årets Almedalsvecka om det demokratiska hälsoläget i Sverige? Ja, rosé-minglen pågick en stund på kvällen, klart mer med betoning på mingel än på rosé. Och nazisterna tystnade av publikens högljudda stöd till Lööf. Så än lever Almedalen som symbol för Sverige – än lever vårt öppna, toleranta demokratiska samhälle. Det bästa vi har, det bästa vi vet!