Inom kort stundar Sveriges största högtid, vår egentliga nationaldag. Kort sagt, midsommar står för dörren! Runt lövade stänger och med mer eller mindre grace gör vi de årliga rörelserna till Små grodorna, Jungfru skär och Morsgrisar är vi allihopa. Men så icke i år! Resor inom landet är nu tillåtna, förutsatt att man är frisk, men än gäller förbudet mot folksamlingar större än 50 personer. Därför lär det inte bli några offentliga midsommarfiranden denna dag. Men en vår präglad av sociala, fysiska och hälsomässiga begränsningar har säkerligen skapat ett uppdämt behov av att ses och fira så mycket som är möjligt. Därför känns midsommar lite som ett lackmus-test inför kommande semesterperiod. Kommer vi att avstå från firande med andra om vi har en förkylning? Klarar vi att hålla distansen i dansen, om vi kan ses? Och hur ska vi undvika trängsel i affärerna, dit alla dras för att storhandla sill, färskpotatis och jordgubbar samtidigt? Kanske kan denna helg bli precis den påminnelse vi behöver för att för lång tid framöver komma ihåg – att pandemin är långt ifrån över. Och framförallt att viruset är precis lika smittsamt som tidigare. Bara inte lika närvarande. Sörmland har, tillsammans med framförallt Stockholm och ett par andra län, drabbats hårt av covid-19 och dess smittspridning, sett både till andelen sjukdomsfall och antalet avlidna. Varje person som förlorat livet i sjukdomen är en stor sorg för nära och kära. Liksom för vårt samhälle. Men de mörka siffrorna är också tecknet på något annat. I själva verket ett tydligt bevis på att vi i länen kring Stockholm – bland andra Sörmland, Östergötland, Örebro och Uppsala  – tillsammans utgör en helt integrerad arbetsmarknad med stor rörlighet och omfattande utbyte. Av personer, varor, tjänster och pengar. Tyvärr också av virus, har det visat sig. Desto viktigare då att inse graden av samhörighet och styrkan att finna gemensamma lösningar på denna och kommande utmaningar. Den utvidgade Stockholms-regionen är i själva verket den enda svenska region som på riktigt har internationell lyskraft. Sörmland bidrar med sin del i det.  Så låt oss känna stolthet, men för den skull inte tappa huvudet. Särskilt inte denna helg, när ”08:or” kommer hit för att njuta bland slott, herresäten, slingriga landsvägar och härliga skärgårdsklippor. Då gäller det att hålla huvudet kallt men hjärtat varmt och vänligt fast bestämt tacka nej till alltför närgångna krumsprång runt grillen. Lite alternativ kärvänlighet när midsommarsolen sänker sig, helt enkelt.