Årets studenter har ”sprungit ut”. Nog saknade vi att få möta dem alla på skolgårdarna och, nåja, deras skrålande sång till sin egen ära från lövfyllda lastbilsflak. Tiden runt examen inkapslar så många aspekter på livet, och så många känslor. Liten blir stor, en tid av frihet och oändlig framtid. Några korta år är en evighet som formar så många val i livet framöver. Samtidigt den osäkerhet som friheten för med sig. Om kunskaperna ska räcka till. Eller viljan. Inte nytt under solen, vi vuxna har alla varit där och vet hur det känns. Fast kanske är läget lite annat under denna pandemi. För den oro som ligger i sakens natur, har ännu större fog för sig för dessa års studentkullar. De långsiktiga kunskapseffekterna av distansundervisning kan vi inte överblicka idag – det får kommande års forskning visa. Och arbetsmarknaden är  tuff, med många som förlorat sina jobb. Men förmågan och behovet av att drömma och måla upp möjligheter som ligger framför en, den är oförminskad även för dessa studenter. Och vi kan alla göra något för att stötta deras drömmar. Kommunerna kan bistå med feriearbete och möjlighet att komplettera förlorad kunskap. Näringslivet kan erbjuda sommarjobb, praktik eller jobb framöver. Och kanske mest av allt –  vi vuxna som finns runt de unga kan visa dem att vägen framåt har varit okänd, otydlig och lite läskig i alla tider. Men att den klarnar, förr eller senare. Så låt dem våga drömma och tänka stort! Och låt dem också göra vad som krävs för att de ska nå sina drömmar. Visa dem att ingen annan kommer att fixa deras framtid, utan att de själva måste sätta sig i förarsätet, ta ratten och styra dit de vill. Med en frimodig inställning à la Pippi Långstrump  – ”Det har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag helt säkert.” Och att det också är OK om allt inte går enligt plan. Det gör sällan det i livet, nämligen. Fast det kan bli väldigt bra ändå. Sikta mot stjärnorna, så når du trädtopparna, för även därifrån är nog utsikten rätt schysst. Och lite av Pippis tankesätt bör de ju redan ha fått med sig – av skollagen framgår att alla elever under hela sin skoltid ska få möjligheter att utvecklas till aktiva och kompetenta samhällsmedborgare genom arbete med entreprenörskap. Ett synsätt som passar bra vare sig du är nybakad student, soloföretagare i omställning för en tillvaro efter pandemin, eller en kommun som behöver ta höjd för en bättre framtid. Ett slags entreprenörens syn på livet, som funkar för hela livet!